Η κινητήριος δύναμη αυτής της πολυφασικής προσπάθειας είναι η ίδρυση ενός επιστημονικού και οικονομικού σημείου αναφοράς που θα αποτελέσει το μέσο για τη δραστηριοποίηση υφιστάμενων και νέων δυνατοτήτων στο Ναυτιλιακό και Θαλάσσιο τομέα της Κύπρου. Αυτό το τοπικό κέντρο έρευνας και καινοτομίας θα αξιοποιήσει τον εθνικό Ναυτιλιακό και Θαλάσσιο πλούτο και θα συμβάλει στην προώθηση της επιστημονικής και οικονομικής ανάπτυξης της χώρας που τώρα αποδίδει χαμηλότερα από το μέσο ευρωπαϊκό όρο στους δείκτες έρευνας και καινοτομίας.
Οι γενικοί στόχοι του MaRITeC-X, που θα υλοποιηθούν εντός της Δεύτερης Φάσης και μέχρι το έτος 2030, μπορούν να κατηγοριοποιηθούν σε τρεις συγκεκριμένους πυλώνες:
Πυλώνας 1: Κρίσιμη μάζα. Ο πρώτος πυλώνας στοχεύει στη δημιουργία μιας κρίσιμης μάζας από ακαδημαϊκούς , ερευνητές και εξειδικευμένους επαγγελματίες που θα μπορέσουν να ξεκλειδώσουν και να εκμεταλλευτούν τις υφιστάμενες και νέες επιστημονικές δυνατότητες. Η συσσώρευση της κρίσιμης μάζας ανθρώπινου δυναμικού, σε συνδυασμό με προσεκτικά σχεδιασμένες υποδομές, εξειδίκευση και διαθεσιμότητα, μπορεί να μετατρέψει την Κύπρο σε τοπικό ηγέτη στη Ναυτιλιακή και Θαλάσσια έρευνα και καινοτομία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Πυλώνας 2: Ακμάζουσα Μπλε Οικονομία. Ο δεύτερος πυλώνας επικεντρώνεται στην εγκαθίδρυση ενός ακμάζοντος θαλάσσιου οικοσυστήματος κυκλικής οικονομίας, όπου τοπικοί οικονομικοί παράγοντες, όπως μικρομεσαίες επιχειρήσεις (SMEs), νεοφυείς επιχειρήσεις και βιομηχανία, μπορούν να εκμεταλλεύονται τις ευκαιρίες της αγοράς, για την επίτευξη οικονομικής ανάκαμψης, ανταγωνιστικότητας και βιώσιμης ανάπτυξης.
Πυλώνας 3: Κοινωνία και θάλασσα. Ο τρίτος πυλώνας στοχεύει στην αύξηση της κοινωνικής ενασχόλησης με τη θάλασσα, προωθώντας τη σημασίας της θαλάσσιας κληρονομιάς για ένα νησί όπως η Κύπρος. Κινητοποιώντας κοινωνικά ινστιτούτα στο να αγκαλιάσουν και να προωθήσουν την θαλάσσιά μας ταυτότητα, θα δημιουργήσει προϋποθέσεις ευαισθητοποίησης όσον αφορά τα οφέλη, που σχετίζονται με οικονομικά ή μη οφέλη, της ενασχόλησης με τη θάλασσα (πχ. φαγητό, κλιματική αλλαγή, υγεία και ευεξία).
Συγκεκριμένα, το MaRITeC-X έχει τους ακόλουθους στόχους που ανήκουν στους τρεις προαναφερθέντες πυλώνες:
- Διεθνής καθιέρωση της Κύπρου ως κέντρο Μπλε Ανάπτυξης για Έρευνα, Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.
- Παροχή προσιτής πρόσβασης σε τεχνολογίες και καινοτομίες στη θαλάσσια βιομηχανία της Κύπρου.
- Δημιουργία και υποστήριξη νέων καινοτόμων τεχνολογικών εταιρειών και νεοσύστατων εταιρειών με διεθνή δραστηριότητα.
- Ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ της βιομηχανίας και της ακαδημαϊκής κοινότητας.
- Ενίσχυση των σχέσεων με χώρες της περιοχής εκτός Ευρώπης, δρώντας ως γέφυρα τεχνολογίας και καινοτομίας.
- Προσέλκυση ξένων επενδύσεων σε ναυτιλιακές και θαλάσσιες τεχνολογικές δραστηριότητες.
- Υποστήριξη μελλοντικής δημιουργίας εκπαιδευτικών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων σχετικών με το MaRITeC-X, όπως για παράδειγμα τμήματα ναυτιλιακής αρχιτεκτονικής, θαλάσσιας τεχνολογίας και βιολογίας.
- Δημιουργία θέσεων εργασίας για Κύπριους ερευνητές, επιστήμονες και επαγγελματίες.